Mesti ramai suka makan taugeh.. nak pulak campur dlm char kuey teow.. hmmm rangup... tapi nak beli taugeh tu kene buat eksperimen dulu la. Beli sket, jangan makan dulu sebaliknya simpan dulu utk 3 hari..., pastu cuba bau taugeh tu lepas 3 hari camner... dan, kalau boleh jangan beli taugeh yg kaler putih berseri tu.
Mee goreng sedap dicampurkan togey ni... tak kiralah rangup,, nyum-nyum.. |
Kerabu taugeh, kerang, kerisik... pergh power giler... taugeh bahan utama. |
Char Kuew Tiew |
TAUGEH masak lomak... santau giler beb... |
Petikan nukilan dari member atas member aku kat fb: Salihah Izyanhani:
Ni info dari pegawai opis aku yg pernah buat lawatan ke pusat2 penanaman taugeh dibeberapa negeri tertentu yg diusahakan oleh cha ya nun alip... siap terjumpa satu bilik khas simpan air kencing utk disiram pada pokok2 taugeh tu.
Dan kenapa taugeh jadik mangsa?
Sebabnya taugeh ni jenis pokok menyimpan air siraman bulat2 terus dlm batangnya. tak spt sayuran lain iaitu sayuran2 berdaun hijau yg mengalami fotosintesis semasa proses penyerapan baja atau dgn erti kata lainnya air siraman masuk ke tanah dulu barulah akar menyerap dan proses fotosintesis berjalan utk penyerapan zat2 dari baja.
Tak mcm taugeh dia serap terus ape yg kita siram sebab pertumbuhan tumbesaran bukan secara fotosintesis. tu sbbnya kalau simpan dlm masa 3 hari bau dia wangiiiiiii semacham...
So bagitau la kat sedara mara, kengkawan pasal nak mengenal taugeh2 hanching
dgn taugeh2 bumiputera. Wahai, sahabat-sahabatku & saudara-saudaraku... baca dan hayatilah.. kongsi dan sebarkanlah... semoga kita mendapat keberkatan dariNYA bersama2.. insyallah..